Millaista on muuttaa ulkomaille puolison työn perässä? Mitä se vaatii ja antaa?
Muistan ensimmäiset päivät Amerikassa. Sen kuinka mieheni lähti töihin ja minä jäin kokolattiamaton peittämään outoon asuntoon kahden pienen lapsen kanssa. Siitä se alkoi, koko elämän rakentaminen alusta. Vuodessa ehti paljon, ja sen jälkeen oli aika jatkaa matkaa ja hyvästellä haikein mielin rakkaat ystävät. Tuosta ensimmäisestä komennuksestamme asti minua on kiinnostanut maailmalle mukaan lähtevät puolisot ja heidän tarinansa. Juuri heidän, jotka heittäytyvät tuntemattomaan puolisostatus viisumissaan. Aloittavat alusta kerta toisensa jälkeen ja sitten pakkaavat taas kaiken rahtikontteihin.
Puolisolla on ulkomaankomennuksen onnistumisessa tärkeä rooli. Jos puoliso ei sopeudu, ei onnistu komennuskaan. Tämän paljastaa useat tutkimukset, esimerkiksi Relocating Partnerin laatima kysely. Puolisot kohtaavat haasteita erityisesti työidentiteetistään luopumisen tai sen säilyttämisen kanssa, sillä useissa maissa työlupien saaminen voi olla haastavaa. Myös yksinäisyys, kielimuuri tai kulttuurierot ovat isoja asioita, varsinkin silloin kun arki pitäisi saada toimimaan. Lapset kouluun, ruokaa pöytään, ystäviä kylään. Arjen perustarpeita, jotka rakennetaan tyhjästä. Ja se rakentaja on usein se, jolla on puolisoviisumi. Hyvin harva puolisoista tunnistaa expat-elämään liittyviä myyttejä luksuksesta tai median luomaa melko yksipuolista kuvaa komennukselle mukaan lähtevien arjesta.
Huomenna blogissani alkaa haastattelusarja, jossa expat-puolisot ympäri maailman jakavat palan tarinastaan. He kertovat itse, millaista on muuttaa puolison työn perässä, mitä se on heiltä vaatinut ja mitä se on heille antanut. Ja mitä sellaista ulkomaille muuttaminen on opettanut, mikä pitäisi ehdottomasti näkyä CV:ssa.
Tervetuloa mukaan matkalle mannerten ympäri!
Terveisin Elina
PS. Sopisitko sinä haastateltavaksi, tai tunnetko jonkun joka sopii? Etsin jatkuvasti lisää ihmisiä mukaan tähän projektiin! Yhteydenotot: elina.u.blogi@gmail.com
Comments