top of page
Search
  • Writer's pictureElina U.

EXPAT-PUOLISON NÄKÖKULMA: JOHANNA IHME KÖLNISSÄ

Millaista on lähteä maailmalle puolison työn perässä? Mitä se vaatii ja antaa? Tässä haastattelusarjassa esitellään näkökulmia näihin kysymyksiin ja matkataan maailman ympäri. Haastattelusarjan viidennessä osassa haastattelen Johanna Ihmettä, joka muutti perheensä kanssa Kölniin viisi ja puoli vuotta sitten.


Ystäväkirjan vastaukset



Uusi alku, osoitteena Köln


Vuonna 2014 Johanna Ihmeen perheen elämässä tapahtui suuria muutoksia. Johannan mies sai töitä Kölnistä ja niin perhe myi kotinsa ja huonekalunsa, pakkasivat matkalaukkunsa ja muuttivat uuteen maahan. Johanna jätti sosiaalialan työnsä ja oli valmis uuteen lukuun elämässään. Saksa ei ollut maana Johannalle ennestään tuttu yhtä Berliinin reissua lukuun ottamatta, ja asunnonkin hän oli nähnyt vain valokuvista. Uusi alku ja seikkailut kutkuttivat silti epävarmuutta enemmän: ” Saksaan lähteminen ei ollut itselleni unelmien täyttymys, mutta seikkailunhaluisena olin valmis hyppäämään tuntemattomaan.”


Rohkeasta vedosta on nyt kulunut viisi ja puoli vuotta. Miehen työpaikka on tässä vaiheessa ehtinyt vaihtaa maata, mutta perhe on kuitenkin jäänyt asumaan Kölniin ja mies reissaamaan työnsä puolesta. Elämä on asettunut Saksaan ja Johanna työskentelee uudella alalla. Hän tekee töitä skandinaavisessa liikkeessä, josta löytyy myös suomalaista designia. ”Yksi parhaita asioita nykyisessä työssäni on se, että pomoni on suomalainen”, Johanna kertoo.


Vaikka Johannan elämä on nykyään hyvin uomiinsa asettunutta, ei alku uudessa maassa ollut mutkaton. ”Olin puolen vuoden jälkeen valmis lähtemään takaisin Suomeen. Monet ovat sitä mieltä, ettei Saksa juurikaan poikkea Suomesta ja tänne on helppo muuttaa. Itse en tätä kuitenkaan allekirjoita. Saksa voi olla hankala maa.” Vuosienkaan jälkeen Johanna ei kuvaile Saksaa lempimaakseen, mutta on oppinut pitämään maasta alun shokkivaiheen jälkeen. Hän lisää, ettei tietenkään olisi asunut Saksassa näin pitkään, ellei olisi viihtynyt.





Avoin tapa olla ja elää saa hymyn huulille päivittäin


Alkuajoilta Johannalle on jäänyt mieleen ensivaikultelma Kölnistä. Vaikutelma oli sekoitus ihmisten äänekkyyttä, suorasukaisuutta ja eläväisyyttä:


”Ensimmäisiltä Kölnin vierailuilta on jäänyt vaikuttavan tuomiokirkon lisäksi mieleen, kuinka hämmästelin ihmisten äänekästä tapaa nauraa ja olla avoimen eläväisiä esimerkiksi ravintoloissa ja julkisilla paikoilla. Myös ihmisten suorasukaisuus aiheutti itselleni aluksi nikottelua. Mutta tänään tämä avoin tapa olla ja elää saa hymyn huulille päivittäin. ”

Johanna kertoo, että hänestä itsestäänkin on tullut avoimempi ja rohkeampi, äänekkyyskin on tainnut tarttua. Hän on myös omaksunut saksalaisilta tavan keskustella tuntemattomien kanssa esimerkiksi kaupan kassajonossa.


Aktiivista verkostoitumista jo ennen muuttoa


Johannan mukaan hänelle yksi tärkeimmistä viihtyvyyden kulmakivistä on ollut verkostoituminen toisten suomalaisten kanssa. Hän ryhtyikin aktiiviseksi tässä asiassa jo ennen muuttoa liittymällä Facebookin ”Suomalaiset Kölnissä” –ryhmään. Ryhmästä löytyikin viestittelyn kautta ensimmäinen ystävä jo ennen muuttoa.


Saksaan muuttajalle Johanna vinkkaakin, että Saksassa asuu valtavasti suomalaisia. Näin ollen suomenkielistä seuraa on varmasti tarjolla sitä kaipaaville. Muita Johannan vinkkejä maahan muuttaville ovat kärsivällisyys ja huumori, niillä pääsee pitkälle.


Kiireettömämpää arkea Saksassa


Parhaaksi Saksaan muuton mahdollistamaksi asiaksi Johanna nimeää mahdollisuuden viettää enemmän aikaa lapsensa kanssa. Tämä ei olisi ollut samalla tavalla mahdollista perheen arjessa Suomessa. Hän kertoo oppineensa elämään hetkessä. ”Suomessa eläisimme todennäköisesti kiireistä kahdeksesta neljään arkea, mutta täällä asuessa  miehen reissutyö sanelee sen, että olen arjen rullaamisesta vastuussa.”


Johannan kertoo, että toisinaan heidän perheensä reissaa jonkin verran myös yhdessä, kun taas välillä he viihtyvät vain kotona oleillen hektisen viikon päätteeksi. Saksan puolella on paljon kauniita ja vierailemisen arvoisia paikkoja, mutta Kölnistä on lyhyt matka myös Hollantiin, Belgiaan, Luxembourgiin ja Ranskaan. Johannasta on ihanaa, kun ulkomaille pääsee nopeasti.


Vaikka Johanna nauttii monista Saksassa asumisen mahdollistamista asioista, on myös arvostus Suomea kohtaan kasvanut ulkomailla vietettyjen vuosien myötä. ”Suomea osaan arvostaa tänään eri tavalla kuin aiemmin ja maan hyvät puolet näyttäytyvät entistä parempina näin kauempaa katsottuna. Puhdas ilma, kaunis luonto, mahdollisuus juoda raikasta hanavettä, koulusysteemi… Tässä vain muutamia mainitakseni. Suomesta on tullut minulle vuosien aikana rakkaampi ja tärkeämpi.”


”Tämän haluan merkitä CV:hen”


Saksaan muutto on mahdollistanut Johannalle tilaisuuden työskennellä uudenlaisella alalla, joka on hyvin erilainen kuin se, jolle hän on kouluttautunut.


”Se, että elää toisessa maassa on jo sinänsä oma yliopistonsa, jonka parhaita oppeja onkin ollut avarakatseisuus ja oman maailmankuvan laajeneminen. Maailma ei ole niin mustavalkoinen, on paljon erilaisia tapoja olla ja elää.”

Kansainvälisyys ja aito avarakatseisuus ovatkin varmasti taitoja, joita voi hyödyntää alalla kuin alalla.


Puolison roolissa muuttamisen haasteet ja hyödyt


Johanna myöntää heikoimpina hetkinä pohtineensa, ovatko expat-puolisona vietetyt vuodet mahdollisesti tuoneet hänelle mukanaan katkeruutta siitä, että hänen puolisonsa on saanut edetä urallaan, kun Johanna itse joutui jättämään vakituisen työpaikkansa Suomessa. Näin ollen ammatillisesti hän heittäytyi muuttaessaan alkuun tyhjän päälle. Silti Johanna ei missään nimessä kadu päätöstään lähteä Saksaan.


”Plussan puolella ollaan kuitenkin, enkä missään nimessä vaihtaisi näitä vuosia pois! Vaikka itse en ole edennyt urallani (siis opiskelemallani alalla), henkinen pääomani on kasvanut valtavasti ja olen saanut taltutettua seikkailunhaluani. Tämä ”rooli” on tuonut mukanaan paljon hyvää. Kaikki on mennyt juuri niin kuin pitääkin.”


Seuraavana suuntana Suomi


Johanna perheineen on jälleen uuden ja jännittävän kynnyksellä. Ensi kesänä heistä nimittäin tulee paluumuuttajia kun perhe palaa Suomeen. Muuttopäätöksen taustalla vaikuttavat syyt kimposivat heidän osavaltionsa koulujärjestelmän asettamista paineista lapsille. Aika tuntuu muutenkin oikealta.


”Palaamme Suomeen, koska haluamme, että lapsella on mahdollisuus käydä peruskoulua mahdollisimman pitkään. Meidän osavaltiossa täällä Saksassa peruskoulu on vain neljä vuotta kestävä ja nyt lapsen ollessa toisella luokalla, koulun puolesta paineet menestyä tarpeeksi hyvin tulevia kouluja varten ovat yllättävän suuret. On ihana palata Suomeen ja tuntuu, ettei aika voisi olla parempi.”


Johannan arkea voi seurata hänen Eau de Cologne –blogistaan, Facebookista sekä Instagramista. Lämmin kiitos Johannalle haastatteluun osallistumisesta!


Kuvat: Johanna Ihme


Mistä tässä haastatteluprojektissa onkaan kyse? Lue lisää täältä

Aiemmat osat:

623 views0 comments
bottom of page