top of page
Search
Writer's pictureElina U.

UUSI ASUINMAA - KUUSI VINKKIÄ ENSIMMÄISELLE VIIKOLLE






Moi,


Olenko kertonut, että rakas amerikkalainen ystäväni J perheineen on tekemässä jotain jännittävää. He ovat muuttamassa Bermudalle, pienelle turkoosin veden ympäröimälle saarelle, tuo ihana, rohkea perhe. Siis lähtemässä kokonaan. Välillämme on muutama manner ja valtameri, mutta minä haluaisin juuri nyt enemmän kuin mitään istua J:n kanssa heidän Etelä-Carolinan talonsa verannalla lämpimässä illassa, juoda olutta suoraan pullosta ja sanoa, että olen niin älyttömän ylpeä heistä. Ja että minua jännittää aivan hirveästi heidän puolestaan, mutta samalla tiedän, että kaikki tulee menemään hyvin.


Jutellessani viimeksi J:n kanssa Skypessä hän pyysi minua kertomaan kaikki mahdolliset vinkit, jotka minulle tulisi mieleen alkuun pääsemiseksi uudessa maassa. Satuin samoihin aikoihin lukemaan HS:n jutun Shanghain expat-elämästä ja expat-terapeutin vinkeistä, ja tämän sekä skype-juttelun myötä minulle jäi palava tarve koota lista niistä asioista, jotka minä koen tärkeimmiksi uudessa maassa alkuun pääsemiseksi. En ole milloinkaan muuttanut toki Bermudalle, mutta jotkin seikat uusissa aluissa ovat universaaleja. Nyt ne mieleeni tulleet asiat tuntuvat itsestäänselviltä, mutta jos palaan ajassa takaisin neljä vuotta, niin juuri tämän minä itse olisin halunnut kuulla.


Tässä siis minun neuvoni ensimmäiselle viikolle uudessa maassa. Bermudalle, Kiinaan, Amerikkaan, Suomeen, Saksaan, mihin tahansa. Sinulle J, ja kaikille muille.


1. Hyödynnä internetin ihmeellinen maailma ja some, eli verkostoidu etukäteen, jos vain mahdollista. Nyt ei ole oikea aikaa olla ujo tai ainakaan miettiä, että ”onko nyt ihan tyhmää laittaa viestiä tälle naiselle, jonka blogin/instagram-tilin yms. juuri löysin”. Vastaus on, että ei todellakaan ole, vaan parasta mitä voit tehdä, joten laita se viesti. Nyt kaksi tältä saralta täysin vastakohtaista muuttoa kokeneena väitän, että jos onnistut hankkimaan kontakteja, jopa ystäviä etukäteen, voi tämä olla mitä suurimpia rikkauksia kun olet saapunut uuteen maahan. Suorastaan pelastus.


Mutta jos et tunne ketään vielä, niin ei se mitään, siitäkin selviää


Miten paljon toivonkaan J, että tulisit löytämään saarelta hengenheimolaisen. Sellaisen, kuin sinä olit heti minulle korvapuusteinesi. Tai Shanghain naapurini Tiina, joka kutsui kahvipöytäänsä jo ensimmäisenä päivänä täällä.


2. Selvitä jo etukäteen kaksi asiaa: lähin ruokakauppa ja sairaala/lääkäriasema, joka hyväksyy vakuutuksenne. Osta jo lentokentältä pari varapulloa vettä, jos suuntaatte suoraan uuteen kotiin. En ikinä unohda ensimmäistä päiväämme Amerikassa, kun meillä ei ollut vielä toimivia nettiyhteyksiä ja lähdimme ajamaan oudolla vuokra-autolla halki uuden naapurustomme. Olimme saapuneet yöllä ja nyt päivänvalossa arvailimme, että mikä näkemistämme paikoista olisi ruokakauppa. Takapenkillä itki puolivuotias tyttäremme, jolle oli lennolla iskenyt raju korvatulehdus molempiin korviin. Mieheni työkaveri soitteli läpi kaupungin lääkäriasemia, mutta yksikään ei meinannut ottaa meitä asiakkaakseen, koska vakuutusyhtiömme oli kansainvälinen.


(Tämäkin asia järjestyi muutamassa päivässä, mutta en unohda sitä kokemusta koskaan, että miltä tuntui, kun lapseni tarvitsi antibiootteja, mutta hoitoon pääsy vaikutti mahdottomalta. Päädyimme sinä päivänä lopulta nuhjuiselle ensiapuasemalle ja sekin prosessi oli hankala. Sieltä sentään saimme lääkkeet - sekä perspektiiviä terveydenhuoltoon.)


3. Ota mukaan jotain kotia symboloivaa mukaan jo lentomatkatavaroihin. Minun matkalaukussani matkusti kahvinkeitin, Juhla Mokkaa, suodatinpusseja (!) ja tutut lakanat. Miten ihanaa olikaan ensimmäisenä aamuna uudessa maassa keittää tuttua kahvia omalla kahvinkeittimellä. Lapset olivat saaneet valita jo Suomessa uudet pussilakanat itselleen ja näin suunnittelivat jo uutta huonettaan.


Molemmissa ulkomaanmuutoissamme olemme suunnanneet heti ensimmäisenä tai toisena päivänä Ikeaan. Sieltä saa kätevästi kaiken mahdollisen tarvittavan alkuun pääsemiseksi. Tänne Kiinaan tullessa ihanat ystävämme olivat koonneet meille starttisetin astioita, peittoja ym.


Miniapteekin mukaan hankkimista tutuista lääketarpeista ei varmaan tarvitse edes erikseen mainita.


(Pahoittelen J tätä Ikea-huomautusta, googletin juuri ettei Bermudalla ole Ikeaa, ja sen varmasti tiesitkin jo. En taida oikein hahmottaa miten pieni ja upea saari onkaan kyseessä!)


4. Ensimmäisinä päivinä kaikki uusi saattaa tuntua täysin ylitsepursuavalta. Sinun kielessäsi tämä sana kuulostaa vielä oikeammalta kuvaamaan tätä tilannetta: overwhelming. Kaikki uusi saattaa tuntua vyöryvän päälle, kun muutoksen kokonaisvaltaisuus näyttäytyy. Miten perimmäisen alusta joka ikinen asia alkaakaan. Ruokakauppa on kummallinen ja kaikki tapahtuu eri tavalla: tervehdykset, liikenne, kännykkäliittymän saaminen, kaupungin rytmi. Älä pelästy, vaikka sinusta tuntuu kuin olisit sellaisessa koristelasikuvussa, johon saadaan lumisade tai hiekkamyrsky ravistamalla. Kohta kaikki asettuu ja näet ympärillesi. Sillä välin, ole kärsivällinen ja rohkea, lähde heti ulos tutkimaan ympäristöäsi. Tämä on neuvoni numero neljä. Mitä nopeammin lähdet ulos kodin seinien sisältä, sitä nopeammin tutustut uuteen maahasi ja alat tuntea olosi kotoisaksi. (Tätä neuvoa ei luultavasti ole kovin hankalaa toteuttaa Bermudalla.)


Opettele heti liikkumaan paikasta toiseen: tarkoitti se sitten julkisen liikenteen saloja tai autolla ajamista uudessa liikenteessä. Älä välttele ensimmäistä kuukautta autolla ajamista kuten minä Amerikassa, sillä kynnys paremminkin kasvaa kuin madaltuu.


5. Pidä huolta itsestäsi. Tästä olen paasannut näissä kirjeissä jo aiemminkin, mutta muista keskittyä itseesikin, vaikka ilma olisi yhä sakeana muutoksista ja tehtävälistasi monisivuinen. Kuuntele mitä kehosi ja mielesi tarvitsee, oli se sitten juoksulenkkejä aivan itseksesi tai Netflix-maratonia illalla. Ota aikaa itsellesi prosessoida muutosta. Tiedän, että perheesi tarvitsee sinua juuri nyt ehkä enemmän kuin koskaan, mutta laita myös omat tarpeesi tärkeyslistan etupäähän niin jaksat paremmin. Tämä on kaikkien etu, sillä niin sinusta riittää enemmän myös heille. Saattaa kuulostaa aivan itsestäänselvältä, mutta me kaikki tiedämme miten helppoa tästä on lipsua.


6. Yritä eläytyä mahdollisimman paljon myös puolison haasteisiin ja näkökulmaan muutossa. Samoin toisin päin. Niin, kun muutetaan toisen työn perässä, on työssä käyvällä osapuolella ja "kotiin jäävällä" hyvin erilaiset haasteet sopeutumisessa. Uusi työ uudella maalla voi varmasti täyttää alkuun kaiken vastaanottokapasiteetin samalla, kun ympärillä on uusi työyhteisö. Kotiin jäävällä taas saattaa olla edessä identiteettikriisi ja kokonaisen arjen ja sosiaalisen piirin rakentaminen. (Huom. "saattaa" sanan käyttö, hah.) Siksi sopeutumisen haasteet alussa voivat olla hyvinkin vastakkaisia ja toisen näkökulmaan hankala asettua, ellei tätä työstä tietoisesti. Okei, tätä on pakko työstää tietoisesti. Mahdollisimman avoin keskusteluyhteys ja kyky asettua toisen saappaisiin ovatkin mitä tärkeimpiä juttuja varsinkin muuton alussa. Kulttuurishokki voi iskeä jokaiselle perheenjäsenelle eri tavoin ja eri aikaan, mikä myös toki tekee tilanteesta mielenkiintoisen. Onneksi empatiaa voi harjoitella tässäkin asiassa ja keskusteluhetkiä kannattaa vaalia.


+ Älä pelästy sitä kolkkoa vierauden tunnetta, joka ensimmäisinä päivinä uudessa kodissa saattaa iskeä. Kaikki on uutta ja toista väreistä ja tuoksuista lähtien. Ehkä sinä itsekin, ainakin vähän. Tutustu siihen uuteen ja huomaat, että se on oikeastaan todella kiehtovaa. Minusta tuntuu, että syy expat-elämän koukuttavuuteen liittyy siihen, että ihmiset rakastavat kysyä yhä uudelleen, että kuka minä olen tässä kaupungissa. On kutkuttavaa oivaltaa, että kuka tahansa. Uusi maa on aina uusi alku, ja lentokentän ovista astuessamme voimme rakentaa halutessamme kaiken uudelleen. Rakennusten ikkunapintojen heijastuksista saattaa katsoa joku vielä hieman tuntematon, jonka uusi maa tulee esittelemään.


Onnea matkaan, kaikille teille lähtijöille. <3


Elina





457 views0 comments

Recent Posts

See All

KOTONA

Commentaires


bottom of page